Z deníku cestovatele: Yosemite NP a Florida

sobota 25. června 2016


Jsem zpátky s dalším cestopisem. Předtím, než jsem se vrátila zpátky do Čech, jsme s Paulem podnikli víkendový výlet do Národního parku Yosemite a týdenní výlet na Floridu.

Do Yosemite jsem se chtěla podívat vždycky, ale když jsme před dvěma lety dělali road trip po západě USA, nebyl na to čas, protože Yosemite je až v severní Kalifornii. 
Rozhodli jsme se s Paulem jet do Yosemite na víkend kempovat. Paulův tatínek má autobazar, tudíž všude kolem jejich domu jsou zaparkovaná auta na prodej. Vybrali jsme si mezi nimi velký jeep, aby se nám dobře jelo. Vyjeli jsme v pátek odpoledne, cesta trvala přes 6 hodin. Do parku jsme dojeli kolem druhé hodiny ranní. Žádný kemp jsme si předem nerezervovali, ještě jich moc otevřených nebylo, protože ještě pořádně nezačala sezóna. Rozhodli jsme se tedy najít volné místo v kempu, kde nebyla potřeba rezervace. Cedule u kempu říkala, že je plně obsazený. Přemýšleli jsme, co budeme dělat. Nakonec jsme se rozhodli, že někde zaparkujeme a přespíme v autě do rána. Protože byla tma, vůbec jsme nevěděli, kam jet. Navíc všude v parku je přísný zákaz spaní v autě. Kousek od kempu, jsme našli velké prázdné parkoviště. Zaparkovali jsme tedy tam, rozložili zadní sedačky v jeepu a uložili se ke spánku. Ani jeden jsme toho moc nenaspali. Paull se bál, že nás tam někdo uvidí a odtáhne nám auto. Já nemohla spát, protože mi byla strašná zima a auto moc pohodlný nebylo. Byli jsme oba na nohách už v 7 hod. ráno, protože jsme opravdu nemohli spát. Šli jsme si koupit snídani. Byla pořádná zima. Protože je to severní Kalifornie, mají všechna 4 roční období. Ne jako celoroční léto v jižní Kalifornii, kde bydlíme. Navlékla jsem na sebe všechno, co jsi sem si s sebou vzala. Moc toho nebylo, přeci jen, nejsem na takovéhle počasí vybavena.
Rozhodli jsme se projít pár tras. Yosemitský park je opravdu nádherný. Vše je tam obrovské. Nádherná příroda, vodopády, řeka a skály. A taky divoká zvířata. Pořád jsem se těšila, že uvidím někde medvěda, protože zrovna začínala jejich sezóna. Medvěda jsem neviděla. Zato mládě horské pumy. To jsme si po celodením chození sedli k řece, že se najíme. Najednou za mými zády se objevilo mládě horské pumy. Takhle vyděšená jsem dlouho nebyla. Sice to bylo mládě, ale bylo to obrovský! A to nemluvím o tom, že někde muselo mít matku. Paul byl celkem klidný, ještě mi říkal, ať vytáhnu telefon a vyfotím to. Byla jsem tak vyděšená, že jsem se nezmohla na nic. Mládě na nás chvíli koukalo, pak se otočilo a odešlo pryč. My jsme si sedli zpátky, dokončili oběd, a vydali se zpět k autu. Chtěli jsme se vrátit zpátky do kempu a přesvědčit se, zda je opravdu plně obsazen. I přesto, že cedule říkala, že je plno, bylo tam spousta volných míst. Postavili jsme si tedy stan hned vedle mladého australského páru. V noci jsme si rozdělali oheň a všichni 4 jsme seděli u ohně a povídali si. Teda spíš Paul si povídal. Ti dva měli tak neskutečně silný australský přízvuk, že jsem jim nerozuměla ani slovo. Později ještě přišli dva další kluci, kteří lezli po skalách a poslední noc tam dokonce spali zavěšení ve stanu. Poslouchali jsme jejich příběhy, bylo to neuvěřitelný. Byla jsem unavená, tak jsem se rozhodla jít brzo spát. Nejen, že jsem neměla teplé oblečení, neměla jsem ani kvalitní teplý spacák. Takže jsem se zase celou noc nevyspala, protože mi byla neskutečná zima. Paul spal jak mimino, protože jeho spacák byl kvalitní a rozhodně vhodný pro kempování v zimě. 
Zase jsem byla vzhůru brzo ráno. Vzbudila jsem Paula, sbalili jsme stan a vydali se na zpáteční cestu. Cestou jsme se ještě zastavovali u různých vyhlídek, fotili a kochali se výhledem. Cesta nazpátek se zdála ještě další, než cesta tam. Ale celý výlet za to rozhodně stál!







Teď se pokusím v rychlosti shrnout náš výlet na Floridu. 
Měli jsme přímý let do Miami. Půjčili jsme si auto a vydali se do malebného městečka jménem Florida City, kde jsme měli zarezervovaný motel. Druhý den ráno jsme se vydali ke Coral castle. Rozhodně doporučuji navštívit každému, kdo zavítá na Floridu. Je to hrad, který je postavený z korálu. Celé toto místo je opředeno tajemstvím, nikdo pořádně neví, jak byl hrad postaven. Po prohlídce hradu jsme se vydali na jih do národního parku Everglades. Celý tento park se rozkládá na mokřadech a bažinách. Nejdřív jsme zajeli na aligátoři farmu. Tam jsme se rozhodli pro tour na vodních vznášedlech. Po prohlídce aligátoří farmy jsme se rozhodli projet si park. Musím říct, že jsem byla dost zklamaná. Nic moc tam nebylo, ač park je OBROVSKÝ. Ještě ani počasí nám moc nepřálo, každou chvíli pršelo a tak to vypadalo, jako bychom se ocitli na kraj světa. Po prohlídce parku jsme se vrátili zpátky na motel. Druhý den jsme měli odjíždět na jih na malé ostrůvky, kterým se říká Florida Keys. Na jednom z nich jsme měli zarezervovaný motel. 

Jsem blázen do šnorchlování, zjistila jsem si, že jedno z nejlepších míst na šnorchlování je ve West Palm Beach, a prostě jsem tam musela jet. Bylo to přes 4 hodiny od místa, kde jsme byli teď a samozřejmě na úplně opačnou stranu než se jelo na Florida Keys. Paulovi se nechtělo, ale nabídla jsem se, že budu celou cestu řídit. Když jsme dojeli po skoro 5ti hodinách na West Palm Beach, zjistila jsem, že podvodní šnorchlovací trasa je až za bójemi, což znamená, že je to na vlastní riziko a proto je nutné mít potápěčskou vlajku. Tu jsme samozřejmě neměli. Vydali jsme se asi 10 minut pěšky do nejbližšího obchodu s potápěčským vybavením. Tam jsem si ji za $10 na den půjčila. Když jsme se dostali zpátky na pláž, zjistila jsem, že pod vodou stejně nic neuvidím, protože už byl dávno po odlivu a příliv měl být až v noci. Abych to vysvětlila, nejlepší doba pro šnorchlování je většinou 2 až 3 hod. do přílivu nebo odlivu a 2 až 3 hod. po přílivu nebo odlivu. Šli jsme vrátit vlajku a vydali se směrem na jih na Florida Keys. Náš motel byl na Looe Reef Key. Dorazili jsme zase až v noci. Klíče jsme si vyzvedli na baru, kde jsme ještě chvilku pobyli a dali si pivo. Druhý den jsme se rozhodli prozkoumat ostrov a podívat se na další ostrůvky kolem. To byla konečně ta pravá Florida. Sluníčko, palmy a moře. Už jsem se nemohla dočkat, až si někde zašnorchluju. První den jsme strávili poflakováním se kolem a relaxováním. Další den jsme se rozhodli vydat se na Marathon Key do státního parku Bahia Honda. Tento park mě velice zajímal kvůli jeho bohaté historii. Tam jsme se rozhodli vzít si vodní výpravu na útes a konečně si zašnorchlovat. Viditelnost byla výborná, a útes byl nádherný. Také jsme byli jedni z mála šťastlivců, kteří viděli obrovské dravé mořské okouny, kteří se nám schovávali pod lodí. 
Další dny jsme v podstatě trávili stejně, prozkoumávali jsme tamní ostrovy, trávili den na pláži a jen tak relaxovaly. Jeden den jsme chtěli věnovat návštěvě Key Westu. Těšila jsem se tam, protože každý, kdo navštívil Key west, byl nadšený. V momentě, kdy jsme tam dojeli, zaparkovali auto a snažili se někam dojít, jsem byla z toho místa otrávená. Key West pro mě byl a je nejodpornější místo, který jsem kdy navštívila. Přeplněný turisty, špinavý a nikde nebylo nic zajímavého. Nestrávili jsme tam ani 2 hodiny, sedli do auta a odjeli zpátky na náš oblíbený Marathon Key na naši oblíbenou pláž. Rozhodně se to vyplatilo! Byl zrovna odliv, a já jsem měla to štěstí poprvé ve svém životě vidět mořské hvězdice. A to ani nemluvím o různých typech mořských ježků a obrovských lastur. Při procházce ostrovem jsem viděla dalšího tvora, o kterém jsem neměla ani tušení, že existuje. Jmenuje se Kapustňák a je to něco tak obrovskýho a ošklivýho, až je to roztomilý. Většinou se zdržují v přístavech, kde jsou lodě a pijí sladkou vodu z hadic, když kapitáni omývají lodě.
Na konci našeho pobytu na Floridě nás čekalo ještě jedno dobrodružství, na které jsem se těšila úplně ze všeho nejvíc. Jedno z míst, které jsem vždy chtěla navštívit, je malý ostrůvek jménem Dry Tortugas. Je asi 70 mil od Key Westu a jsou pouze dva způsoby, jak se tam dostat. Buď letadlem, což je bohužel velice nákladné, anebo s jedinou společností, která tam pořádá výlety lodí. Nebudu říkat, že tento způsob je levný. Není. Ale byla jsem malý krůček od splnění dalšího z mých snů. Loď vyplouvala v 5 hodin ráno z Key Westu. Cesta trvala skoro 3 hodiny. Během cesty jsem měla to štěstí vidět delfíny a mořské želvy. Konečně jsme se dostali na ostrov. Nemohla jsem být víc nadšená! Bylo to přesně takové, jaké jsem to viděla na fotkách a jak jsem si to představovala. Je to opravdu miniaturní ostrůvek a kolem dokola je obehnán starou tvrzí. Je to největší cihlová tvrz v USA a byla postavena během civilní války. I Paul byl nadšený. Na ostrově jsme strávili celý den, bylo to nejkrásnější zakončení celého našeho výletu. A ty barvy moře! To jsem životě neviděla. Střídaly se tam snad všechny odstíny modré a azurové barvy. Na cestu zpátky jsem si vzala prášek proti mořské nemoci a celou cestu jsem prospala.

Bylo to naše poslední dobrodružství, protože za 4 dny jsem odlétala zpátky do České republiky. Věřím tomu, že další dobrodružství nás ještě čekají!









Žádné komentáře:

Okomentovat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS