Jak jsme prodávali dům, část druhá

čtvrtek 28. ledna 2021


Dům jsme tedy dávali zpátky na trh. Nastal zádrhel v tom, že náš agent chtěl do popisu zmínit úplně všechno, co zmínil inspektor ve svým reportu. S tím jsme nesouhlasili, protože každý inspektor je jiný a co se jednomu může zdát jako vážná věc, druhý nad tím mávne rukou. Nehledě na to, že k tomu inspektorovi jsme neměli důvěru, protože vypnul náš radonovej větrák jen aby mohl z kupujících vytáhnout víc peněz za radonovej test. Nebo kdoví, proč to udělal. Chtěli jsme, aby si noví kupující pozvali svýho inspektora. 
Na to nám náš agent řekl, že to tam zmínit musí. Začal jmenovat všechny ty drobný věci, který by mohly způsobit problém, kdybychom je nezmínili, a najednou jen tak mezi řečí zmínil, že nemáme povolenou střechu. Paul se ho zeptal, proč se to dozvídáme až teď. V tomhle případě to byl osud, že to s kupujícími nevyšlo, protože by nedostali pojistku na dům a mohli by to s náma řešit soudně. A my jsme byli připraveni řešit to soudně s předchozími majiteli, protože oni nám nic neřekli. A jak není povolená střecha, většinou to znamená, že je s ní něco špatně a je potřeba ji celou vyměnit. A to je hodně drahá záležitost. Došlo k výměně názorů mezi naším agentem a Paulem a my nakonec Thomase propustili. 

Našli jsme si jinou agentku. Už po rozhovoru s ní nám bylo jasný, že ona svoje klienty bere vážně a opravdu se snaží dům prodat tím, že využívá všech marketingových tahů. Dům jsme dali na trh v pátek a taky jsme o dost zvýšili cenu. Víkend byl hodně rušnej, měli jsme tolik prohlídek, že jsme ráno odjeli a večer se vrátili, protože nebylo kdy se stavovat doma. Během pondělka jsme měli 7 nabídek a většina z nich byla víc, než jsme za dům chtěli. Pečlivě jsme každou prohlídli, pročetli všechny podmínky a nakonec jsme se rozhodli pro tu úplně nejvyšší. I když jsme věděli, že je tam riziko toho, že dům takovou cenu nemá. Všechno šlo strašně hladce. Noví kupující nechtěli dělat novou inspekci, stačila jim ta, co jsme měli. 
My jsme jen museli vyřešit tu střechu. Zavolali jsme inspektora, který nám řekl, že střecha je naprosto v pořádku a jediný co musíme udělat, je zatlouct pár čouhajících hřebíčků a to povolení nám dá. To byla otázka asi tří dnů a sto dolarů. Spadl nám obrovskej balvan ze srdce, že nemusíme měnit střechu a nemusíme se soudit s předešlými majiteli. 

Další stresující moment nastal, když nás čekala inspekce z banky, kvůli ceně. S minulými kupujícími to
bylo v pořádku, ale to jsme za ten dům měli dostat mnohem, mnohem míň než teď. Na vyjádření jsme čekali týden, ale k našemu překvapení bylo všechno v pořádku a náš dům opravdu takovou cenu má. Zase jsme se přesvědčili o tom, že tohle byl prostě osud. Kdyby to předtím vyšlo, dostali bychom o dost míň. 

Blížili jsme se k cíli. Ve smlouvě jsme měli, že uzavřeme 29. prosince a 28. prosince jsme se měli stěhovat. Zbýval nám týden do uzavření. Paul jel podepsat všechny dokumenty, když se stala další nepříjemnost. Zničehonic bylo v papírech datum uzavření 31. prosince. Nikdo nevěděl proč. Nakonec nám naše agentka volala, že kupující neodeslali včas všechny papíry a kvůli tomu se to posunulo. To nás vyloženě nasralo. Všechen nábytek už jsme měli prodanej, všechny hotely zaplacený a byli jsme připraveni vyjet 28. prosince. Taky na Floridě měli kupující podmínku, že když nám ten dům podrží dokud nenajdeme nový kupce, budou potřebovat uzavřít 10 dní od uzavření prodeje našeho domu. Takže i to by se místo 8. ledna posunulo na 10. ledna. Zrušit jsme rezervace v hotelech nemohli, protože většina z nich má teď kvůli covidu dost přísný podmínky a peníze za zrušení nevrací. Tak Paul naší agentce řekl, že prostě nám ty dva dny budou ti kupující muset proplatit. Protože to jsou dvě noci navíc v hotelu na Floridě, kterej není zrovna nejlevnější, jídlo, dva dny navíc za stěhovák a za jeho parkování. Po chvíli nám naše agentka volala s tím, že oni nám nic platit nemůžou, protože nemají peníze, ale jejich agentka že nám to dá z její provize. Takže vyřešeno haha. Měla je holt víc urugovat, ať ty papíry pošlou včas. 


My jsme dům opustili podle plánu 28. prosince, ale pořád jsme měli dost nepříjemnej pocit, protože do toho 31. prosince se klidně ještě mohlo něco pokazit. A opravdu jsme se pár nepříjemnostem nevyhnuli. Celou cestu se řešilo to, jestli se vůbec stihne uzavřít toho 31. Chvíli nám tvrdili, že jo, pak zase že ne.. kdyby na tom nezávisela koupě domu na Floridě, bylo by nám to jedno.  

Bylo 30. prosince a zrovna jsme byli kdesi ve státě Georgia, když nám volali z Colorada, že už jim chybí jen jeden dokument, který musí být nejen podepsaný, ale notářsky ověřený. To už se jich Paul natvrdo zeptal, jestli si z něj dělají prdel. Byl v jejich kanceláři týden před uzavřením, moc dobře věděli, že odjíždíme už 28. a přesto mu nic neřekli. Potom skoro každý den na telefonu a taky ani zmínka. 
Na hotel jsme dojeli někdy v 10 večer. Hned jsme začali hledat v okolí notáře, který by byl otevřený 31. ledna. Naštěstí jsme našli jednoho poblíž, který je 24 hodin a za člověkem přijede. Přijel za náma druhý den ráno k hotelu, podepsalo se, co bylo potřeba a my mohli zase vyjet směr Florida. 

31. prosince ráno, když jsme projížděli jihem státu Georgie, přišel další vtípek. Do 12 hodin odpoledne
musíme podepsat zbytek papírů, vytisknout je a poslat poštou!! Protože potřebujou ve složce originály. Na to už jsme neměli slov. Naštěstí jsme zrovna přejížděli hranice s Floridou, tak jsme zastavili v uvítacím centru. Neměli tam tiskárnu, kterou jsme ale naštěstí měli v kufru auta a ne ve stěhováku. Paul si uprostřed budovy rozložil kancelář a dal se do práce :-D
Během půlhodiny měl všechno podepsaný a vytisknutý a my mohli vyrazit dál. Už nám zbývaly jen asi 4 hodiny do cíle, který proběhly v poklidu. 


Byly to nervy. Neskutečný. Celej proces prodeje našeho domu, naprostá neprofesionalita ze strany firmy, která měla proces na starost (nemyslím naší agentku. Ta byla skvělá a s tímhle neměla nic společnýho), cesta z Colorada na Floridu po zamrzlých silnicích.. všechno. Na druhou stranu, koupě domu na Floridě proběhla rychle a naprosto bez jakýhokoliv zádrhelu. Snad nám tady půjde všechno takhle hladce!

Já děkuju za přečtení a zase se někdy ozvu s dalším článkem, až bude o čem psát :-D 

Žádné komentáře:

Okomentovat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS