Las Vegas: Bez pozlátka

úterý 8. srpna 2017

Za poslední ani ne půl rok jsme byli v Las Vegas šestkrát. A teda upřímně, mám toho až po krk haha. Jezdíme tam hlavně kvůli obchodu, takže nic moc zábava. Ale po naší poslední návštěvě jsem si udělala o Las Vegas obrázek. Nehezký obrázek.
Vzhledem k tomu, že jsme viděli i jiný části než jen hlavní strip a downtown, pokazilo mi to celkový dojem. Dojem, který jsem si vytvořila těma pár návštěvama, který jsme trávili vyloženě v casinech. Myslela jsem si, že Las Vegas je v podstatě jen ta hlavní třída se všemi hotely a casiny. Ze směru, ze kterého vždy přijíždíme, nejsou vidět žádné domy, rovnou hotely. To všechno je ale jen takový pozlátko a realita je opravdu krutá. Doslova odporná, nechutná a já nevím co ještě. 

Ale pěkně popořádku. Začnu tou pozitivní částí, protože nikdo nejezdí do Las Vegas, aby si prohlédnul město. 
Tentokrát jsme zůstali v Downtown, což je přibližně 20 minut od hlavního stripu. Downtown je tzv "Staré Las Vegas". Tam to kdysi všechno začalo, ještě dávno předtím, než postavili moderní strip, kam se pak přestěhovala veškerá aktivita a pozornost. Downtown má jednu výhodu, je to tam levnější. Jak hotely, tak casina. Hlavně teda ta casina. Celkem fajn je procházka po Fremont Street, což je v podstatě takový obrovský "tunel", a kromě hotelů, restaurací a casín tam člověk najde i nějakou tu zábavu. Včetně možnosti projet si celý ten "tunel" na zipline. Což je na seznamu věcí, které chci zkusit.


Přesuneme se dál, na hlavní třídu, neboli "strip". Což je nejznámější a nejnavštěvovanější místo v celém státě Nevada. Nachází se na ulici Las Vegas Blvd a je to přesně to místo, které známe z televize. Místo, kde se nachází nejznámější hotelové resorty a casina. Las Vegas strip je docela mládě, začal vznikat ve 40. letech minulého století, ale rozhodně to nebyl jednoduchý začátek. V první polovině minulého století byla tahle oblast centrem zločinu. I dnes Las Vegas patří mezi dost nebezpečná města, ale hlavní strip má prostě svoje kouzlo. Všechno je tam malinko dražší, ale dají se najít hodně dobré slevy na hotely. A je to rozhodně zážitek! Vyzkoušeli jsme několik hotelů, při každé návštěvě zůstáváme jinde a vždycky jsme měli super zkušenost. Další na našem seznamu je hotel a casino Stratosphere, což je poslední hotel na hlavním stripu a je to nejvyšší vyhlídková věž v celých Spojených Státech! Úplně nahoře na špičce věže jsou různé aktivity, včetně seskoku ze špičky dolů. To je další věc na seznamu, kterou si chci odškrtnout haha.

A teď se přesuneme daleko od stripu, do okolních ulic a sousedství. Pořád se nemůžu vzpamatovat z toho, co jsme viděli. Protože chceme (no, spíš jsme chtěli) v Las Vegas investovat do nemovitostí, museli jsme si prohlídnout okolí, zjistit, jaký typ lidí tam žije a podobně. Nevím, jak to popsat a zachovat si etiku. Napadají mě slova, která tady nechci použít. Budu to ale psát tak, jak to je, protože prostě tohle jsou věci, na které člověk musí brát ohled, když chce učinit tak velký krok. Že je všude špína a lidé místo odpadkových košů používají chodníky a silnice, to je jedna z těch menších věcí. Typ lidí, co tam žije, jsou převážně černoši a hispánci. A bohužel tyhle typy lidí zdevastují co se dá. Každý, kdo se bude osočovat tím, jak je to neetické a rasistické, by se měl podobným sousedstvím projet. Jenom v zamčeném autě je to o strach. Samozřejmě neházím všechny do jednoho pytle, jsou vyjímky, ale tohle je drtivá většina. Pracuji v realitách a takové jsou prostě statistiky. A člověk opravdu nemůže brát ohledy na nějakou etiku, obzvlášť pokud se jedná o velkou investici do budoucna. 
Strávili jsme celý den projížděním různých částí Las Vegas a tohle je převážně 90% toho, co jsme viděli. U několika domů jsme dokonce byli svědky ozbrojených policejních zátahů.

Do jedné budovy jsme se šli v doprovodu tamního realitního agenta podívat a v životě jsem nebyla víc v šoku. Já ani nepochopí, jak to může někdo prodávat v takovém stavu. Byla to čtyřbytová budova, nevím, jak se jim říká u nás. Nemohla jsem uvěřit tomu, jak tam ti lidé žijou. Nikde žádný nábytek, hromady bordelu ve všech místnostech. Odpadky spolu s oblečením a (použitým!!!) nádobím naházené na jedné homadě. Všude špína, smrad, brouci a bůhví co jestě. A v tom všem si hráli malý děti. O koupelnách snad vůbec nemusím mluvit. Viděla jsem jenom dva byty, z toho druhého se mi udělalo tak špatně, že jsem do ostatních ani nešla. Samozřejmě všechny čtyři byty jsou obydlený výše zmíněnýma skupinama lidí. Ti lidé nepracují, celý dny se válí doma. Neplatí nájem, takže obyvatelé dvou z těch čtyřech bytů mají soudní příkaz k vystěhování a ty další dva byty to beztak čeká taky. V okolí je spousta obchodů, spousta příležitostí k práci, ale prostě tehle typ lidí nepracuje. Většina z nich se živí ilegálními činnostmi, jak nám bylo vysvětleno a jak jsme se i přesvědčili na vlastní oči. 
To, že lidé nemají peníze ještě neznamená, že nemůžou udržovat místo kde žijí v čistotě! To přece nic nestojí, vynášet odpadky, poskládat věci, zamést, utřít prach a podobně.. Nejvíc mi bylo líto těch dětí, že v tom musí žít a bohužel z nich vyroste to samé, co z jejich rodičů. Bohužel tímto způsobem tam žije snad víc jak půlka obyvatel. Když říkám půlka, tak to jen tak střílím od oka, protože jsem si jistá, že někde musí být i hezká část Las Vegas, kde jsou krásné domy a žijí tam slušní lidé. Nicméně tuhle část jsme nikde nenašli a popravdě, po tom co jsme za ten den viděli, jsme už neměli chuť najít něco lepšího. Tímto dáváme ruce pryč od Las Vegas a najdeme jiné město a jiný stát. Někde, kde slušní lidé chtějí žít a kde my nebudeme potřebovat ozbrojený doprovod. Do Las Vegas už jen za zábavou.

Takže tolik k zážitkům z města hříchu mýma střízlivýma očima haha.

Seven Magic Mountains

Jedna z mých nejoblíbenějších zastávek po cestě do Las Vegas. Je to v podstatě sedm barevných "hromádek" vytvořených z obrovských balvanů poskládaných na sebe. Ty barvy jsou neskutečné! Uprostřed pouště vynikají a pokud jedete po Las Vegas Blvd, nelze je přehlídnout. Stojí přibližně  minut od hlavního stripu a určitě je to příjemná zastávka. Akorát ty teploty tam moc příjemné nejsou haha.
Seven Magic Mountains byly postaveny přibližně před rokem umělcem Ugo Rondidonem a sponzorovány nevadským muzeem umění. Měří skoro 8 metrů. Pokud plánujete cestu do Vegas v průběhu několika následujících měsíců, určitě si udělejte zastávku. Tihle krasavci tam totiž budou stát jenom do května 2018.








Žádné komentáře:

Okomentovat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS